
Mastegant molècules | Joc d’escapament
Saber una mica de química pot resultar útil per moure’s entre cassoles i paelles. D’una banda, cal tenir en compte la termodinàmica. Moltes preparacions requereixen un aportament d’energia, per exemple, en forma de calor (coure, fregir o torrar són processos endotèrmics), tot i que també pot ser energia mecànica (batre per fer maionesa, allioli, clares a punt de neu, etc.).
També és important la química orgànica, ja que els aliments estan compostos, a més d’aigua i d’una petita quantitat de sals inorgàniques, per molècules orgàniques: hidrats de carboni, greixos, proteïnes i vitamines. En cuinar, podem transformar aquestes molècules en altres mitjançant reaccions químiques. Com el sucre, que es descompon en glucosa i fructosa, es condensa i es converteix en caramel.
Per tant, els mètodes de cocció i la composició són almenys tan importants com el sabor. Ja saps el que diuen: «La cuina és ciència que es pot menjar, però només si mesures bé!»
Resolveix aquests endevinalles sobre ciència a la cuina i desa un llibre de receptes gratuït.
Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101035817.
