Mastegant molècules | Joc d’escapament

Saber una mica de química pot resultar útil per moure’s entre cassoles i paelles. D’una banda, cal tenir en compte la termodinàmica. Moltes preparacions requereixen un aportament d’energia, per exemple, en forma de calor (coure, fregir o torrar són processos endotèrmics), tot i que també pot ser energia mecànica (batre per fer maionesa, allioli, clares a punt de neu, etc.).

També és important la química orgànica, ja que els aliments estan compostos, a més d’aigua i d’una petita quantitat de sals inorgàniques, per molècules orgàniques: hidrats de carboni, greixos, proteïnes i vitamines. En cuinar, podem transformar aquestes molècules en altres mitjançant reaccions químiques. Com el sucre, que es descompon en glucosa i fructosa, es condensa i es converteix en caramel.

Per tant, els mètodes de cocció i la composició són almenys tan importants com el sabor. Ja saps el que diuen: «La cuina és ciència que es pot menjar, però només si mesures bé!»

Resolveix aquests endevinalles sobre ciència a la cuina i desa un llibre de receptes gratuït.



Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.

juego de escape moléculas cocina ciencia

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101035817.

También te podría interesar

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *